Once upon a time...

By: zamers zul

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]
Thursday, 14-Jul-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Kinabalu Challenge: Part III - Up up and Away

sun rise
 
 
View all 40 photos...
We started our journey @ 3 in d morning. Bgn pastu kena mkn.. walaupun tak lalu takut tak mkn nanti pengsan tgh jln. Perut meragam lagik sket.

Anyway semua org bawak torchlight. Bulan bertaburan di angkasa... lawa gile. Terlupa nak amik gambar. Awal2 journey tuh byk panjat tangga lagi dan lagi. Cuaca amatlaa sejuk... nasib baik pakai baju 5 lapis.. singlet, 2 long sleeves, satu sweater ngan windbreaker. Terasa gemuksss... Glove siap pakai 2 lapis lagiks.
Lebih kurang one hour later.. sampai ke pondok guard.. utk register name. Di sini bermula laa cabaran. Bateri torch light dah abis... hanyalah berpandukan cahaya bulan dan bintang. Time ni mmg ikut tali je laa.. pegang tali dan jln. Kalau takde tali nih mmg boleh sesat laaa.. sbb org pun dah tak nampak dah time tuh.
Anyway... kat atas tuh nk bernafas pun susah... pastu dgn gelap nye mmg terasa jln pun mcm zombie... slow yg wamat. Step by step. Lagi slow dari org berarak nk kawin tuh... hahaha. Time naik tuh mmg nanyi lagu omputih kawin tuh pastu jln step by step.
Kuatkan hati sampai jugaks atas.... gile lawa mmg tak leh nak describe laa. Tgk gambar pun tak dpt nak menggambarkan bile berada kat atas tuh. Rasa tak puas nk ambik gambar.
Pastu time nk turun nih... bile tgk balik route yg kitorang amik utk naik atas.. mmg bersyukur laaa sbb naik dlm gelaps. Kalau naik time terang agaknye sure patah semangat. We were up there for almost an hour. Tak bleh lame sgt sbb ade group lain plaks nk naik.
So sampai kat laban rata.. bersiap n kitorang turun around kul 10. It took me 4 hours plus utk sampai bawah... org ke 3 yg sampai kat bawah yeahhh.... lagik 2 org yg awal tuh sbb sorang minat tuh kaki terseliuh. N porter dukung dia turun bawah. Mereka nih mmg bukan manusia laa.. bawak tong gas naik atas.. pastu kalau turun tuh berlari sup sap kejap je dah hilang
Masa turun tuh ade a few tourist.. siap bawak budak tuh naik.. ade 2 group jumpa bawak budak aroung 5 to 6 years. Ish kalau derang bleh naik.. tak tau laa sape yg tak bleh naik tuh... sayur



Wednesday, 13-Jul-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Kinabalu Challenge: Part II - The Beginning of The Journey

 
bersedia utk naik
identity card
View all 13 photos...
Arrgghhh... perut ku sakit lagiks... Nk mkn pun tak lalu pagi tuh. Ish mcm mane nih cuaks!!! Telan je laa roti... kalau tak mkn takut pengsan. N telan pil lagiks.
We started our journey at around 10 am gaks laa.
Masing2 dpt kad pengenalan utk naik ke gunung... my number was: AH13 (010)
Bile tgk balik sket je gambar yg sempat di ambil. Huhu bile dah penat tak pk nk amik gambar. Ngan perut yg sakitnye. X ade laa tough sgt pun panjat gunung kinabalu nih.. cause dia mcm byk dah buat tangga2. N every 0.5km or 1.0km ade stops. Ade tangki untreated water.. n ade toilet. So kalau sesape malas nk bawak air.. bleh je minum air tuh.
Yg paling nasib baik ade toilet... 3 kali beb stop kat toilet kerana perut meragam... huhuh. Overall... for me it's not that tough laa.. but u got to have stamina laa.. dia byk panjat tangga. Penatsss tapik tak mencabar. Thank you for my mp3 player (yg dpt masa pegi kursus anjuran opisku TM)... that gave me d strength utk panjat. Bile dengar lagu mcm tak pk sgt laa kepenatannye tuh... kalau takde mp3 nih agaknye tak sampai kot. Sbb most of d journey byk gaks jln sorang2... coz everybody have got their own rhythm. Penat nk ikut org yg laju.. n penat gaks nk tunggu org. Mmg kena ikut step masing2. Anyway I was d 4th person to arrive at the Laban Rata... yeahhh. Lebih kurang 6 jam gaks laa rasanye ke 4 jam. Huhuh jam pun tak pakai masa nih. Handphone sape pakai 016 n 012 ade line. Celcom hampeh sket hhihiihi
We stayed overnight at Gunting Lagadan... sini lagik sejuk gile. Mlm tuh trus demam... mkn panadol. Dinner maggi laaa.. tapik tak leh nak telan. Kalau sape tak bawak makanan bleh laa beli nasi goreng RM10... rencah telur je. Air suam kat atas nih harga 60 sen.


Monday, 11-Jul-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Kinabalu Challenge: Part I

@ d airport
my bro n mama
sudah sampai di sabah ba
View all 44 photos...
huhu tak sabar rasanye nk pergi.. dah sebulan training (jogging je pun.. huhu). Dah seminggu packing (yo yo aje.. padahal sehari je). Dah laa smlm baru je balik dari Kampung Net Training.. siap pegi Pangkor lagiks... huhu. Penat sehhh. Berat bag hampir mencapai 15kg.. entah ape yg ku sumbat pun tak tau laaaa.

Bertolak dari rumah ke opis mama around 12 o'clock. Then from d opis naik bas MITI ke airport.
Anyway we arrived around 6 pm. Stayed overnight at the marina court resort condominium. That night dinner was on MITI Sabah... they treated us at Ocean Seafood Village. Agak byk gaks laaa mkn seafood eventhough rasanye dah allergic to seafood ghe ghe ghe.
D next day ada lawatan sambil belajar ke MITI Sabah... ikut rombongan opis kena laa ade lawatan2 mcm nih. Then we went to Muzium Sabah. Rupanye di Sabah pun ade Cultural Village mcm kat Sarawak... tapik mmg tak segempak sarawak laa.. jgn marah ek org sabah. Time nih perut dah rasa semacam dahh.. mcm kena food poisoning.. tapik sengsorang je yg kena. So rasanye badan sendiri dah tak tahan kot penat gile asyik berjalan je. Nk tak nak terpaksa beli pil chi-kit teck aun.

After d muzium kitorang trus laa ke kinabalu park.. bermlm di situ. Sampai pun dah agak petang... n agak berkabus so tak nampak laa puncak kinabalunye. Kitorang bermalam di Menggilan hostel. Anyway that night huhu sakitttt... cirit birit. Telan lagi sebotol pil chi-kit teck aun tuh... tapik. Dah laaa airnye very very d icy... sejuk gile nak mampos. Pastu cirit birit. Asrama tido katil bertingkat kat atas... mmg mlm tuh selambe je memberanikan diri gi toilet tgh2 mlm... cuaks sehh dgn hujannye. Dengan sejuk nye... tapik belasah je mmg tak tau nak wat ape dah. Tak kan nak kejut org mintak temankan sian org2 itu.
Arrghhh mmg tak dpt dilupakan... nk nangis pun ade!!!


Sunday, 10-Jul-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Part III: The Pangkor Excursion

pagi yg ribut
posing
posing lagiks
View all 49 photos...
Kitorang patutnye tinggal di Purnama Beach Resort.. penuh... so duk la kat resort depan Purnama Beach Resort.. lupa plaks namenye.
Our plan for d morning nk gi snorkeling.. tetapi tetiba jee ribut. Agak cuaks gaks takut tsunami ke ape. Anyway d boyz bgn lambat laa plaks...
So we decided to tour the island... naik van color pink RM50 (special rate).
First lawat kilang ikan satay... pastu gi Foo Lin Kong Temple... ade ikan yg besar kat sini. Pastu dia ade mini Great Wall of China.
Lepas ke temple.. we went to Dutch Fort... mcm pernah ku lihat tempat ini tapik di mana ekk.. rerupanye 3R pernah wat shooting kat situ.
The tour took only 3 hours... sampai ke resort kul 12 lebih. So sbb tak puas hati gi snorkeling gaks... except yg snorkeling just me n shidan... lagik 2 org jaga kulit tak nak sun burn. Dah check out resort awal2 so terpaksa laa tumpang mandi kat Purnama Beach.. nasib baik Hj zaini tuh baiks...
Penats penats.. tapik still best


Saturday, 9-Jul-2005 00:00 Email | Share | | Bookmark
Part II: Lumut Water Front & Journey to Pangkor

 
@lumut water front
 
View all 26 photos...
After training.. straight bergegas ke jeti lumut.. takut miss ferry ke pulau pangkor. Since me n shidan abis awal kat kg PPRT Panchor... singgah sebentar di water front amik gambar sementara tunggu arshad n aina abis training di Kg Tun Sambantan... berharap derang tak terlekat laa ngan shah rukhan atau rani murkherjee.. huhahuha

anyway cuaca agak gelap sket... around kul 6.30 dah pun. Most of the credits 4 d picts goes to arshad (our trained photograper)


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net